Na reklamy nereaguju, okamžitě je mažu a pisatele blokuju!

Višně kam se podíváš

5. července 2011 v 19:46 | Kerria |  Aktuálně
Ač se to při pohledu ven z okna nebo na teploměr nezdá, léto je v plném proudu a hlásí se nám hustě obsypaným višňovým stromkem. Snažím se trošku léta schovat na zimu a tak sklízím a zpracovávám. Jedním z tradičních způsobů konzevrace višní je naložit je do lihu (slivovice) a vyrobit si z nich griotku. Ta z mého receptu má jemnou chuť, podle všeho tam patří podstatně víc alkoholu, ale mě až zas tak moc o ten alkohol nejde.


Z další dávky potom vařím marmeládu. Naše rodina na marmeládě ujíždí. Loni jsem udělala skoro 100 čtvrtlitrových skleniček. Většinu jsme skutečně snědli, zbylo mi jich 16. Marmeládu dělám hlavně z ovoce. Ta moje obsahuje 65-70% ovoce. Používám totiž gelfix 3:1 (= na tři díly ovoce 1 díl cukru). Já si to můžu dovolit, protože ovoce mám narozdíl od cukru nadměrné množství. Sousedka zase pro změnu má nadměr cukru, protože její otec diabetik dostává z cukrovaru deputátní cukr. Ale zas mají zahrádku jako dlaň, takže dává gelfix 1:1, čímž vyrobí ze stejné dávky ovoce jako já, podstatně více marmelády.

V další fázi dělávám i kompot. Musí se hodně osladit. Kromě obyčejného kompotu, dělávám pak ještě v záři ožralý z těch "griotkových" višní. Vyhodit je to škoda a obzvláště za dlouhých zimních večerů je to výborné mlsání k televizi a snad i zdravější než nějaké brambůrky.

Letos jsem poprvé vyzkoušela udělat sirup. Udělala jsem na zkoušku jen 1,5 litru. Chci ho nechat nějakou dobu ve špajzu a vyzkoušet, jestli se nezačne kazit. Nemám s tím zkušenosti, ale v knize píšou, že by měl vydržet. Pokud to vyjde, tak příští rok udělám víc.

A ještě něco bych chtěla letos vyzkoušet. Mýho tátu napadlo, že by ty ožralý višně mohly být výborný v čokoládě. Tak jich pár zkusím zalít čokoládou. Ale na to si budu taky muset počkat do září. Ty asi nebudou mít dlouhou trvanlivost... Ne, že by se zkazily, to ne! Ale čokoláda je hřích, kterému nedokážu odolat.

Ještě bývá dobré višně nacpat do bečky a nechat vykvasit. Kvas se pak prožene destilačním zařízením a je z něj také výborné pití. Kdysi jsme to dělávali, ale to jsme měli ještě spousty višní od sousedů. Jenže sousedi višně vykáceli a z té naší plnou bečku nenasbíráme.

Všude kam se podívám jsou višně. Možná se mi o nich i v noci zdá, protože jak si jinak vysvětlit, že jsou i na mé omalovánce do soutěže pro mléčný bar:

Za barem #1: Omalovánka - Ovoce

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Taychi Taychi | Web | 5. července 2011 v 20:10 | Reagovat

višně jsou fajn. Táta dělával jen zavařovačku...slivovici dělá z jablek, švestek a hrušek sám si doma :D

2 Jasmína Jasmína | Web | 5. července 2011 v 20:15 | Reagovat

Dala bych si takovou marmeládu :D.

3 nat nat | Web | 5. července 2011 v 20:45 | Reagovat

milujem višne :)

4 Vendy Vendy | Web | 5. července 2011 v 20:47 | Reagovat

Višně stokrát jinak, pokaždé lehké, stravitelné a málo kalorické! :-D
Asi bych volila ty naložené višně v rumu, slivovici nebo vodce, prostě opilé višně - dají se dát do buchet, nebo do pudinku a ten mdlý pudink nebo přeslazenou buchtu pěkně chuťově vyladí...
Višňová marmeláda se určitě bude hodit k zimnímu (tedy vánočnímu) cukroví.
Ale myšlenka zalít višně do čokolády vypadá zajímavě, prozradíš později, jaký to mělo úspěch? 8-)

5 Kerria Kerria | Web | 5. července 2011 v 21:05 | Reagovat

[4]: Nakládám je do slivovice. Ten ožralý kompot je vlastně vedlejší produkt, ale moc dobrý. A s marmeládou ses trefila, z těch co dělávám dávám na cukroví právě višňovou. Jestli je zaliju čokoládou, tak se určitě pochlubím. Takovou zlomyslnost si neodpustím. :-D

6 Janinka Janinka | Web | 8. července 2011 v 22:00 | Reagovat

Ale no dala bych si říct, ne že ne... Miluju jak marmeládu, tak kompot i griotku... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama