Na reklamy nereaguju, okamžitě je mažu a pisatele blokuju!

Stupidní argument vegetariánů

13. března 2011 v 23:50 | Kerria |  Na téma týdne
Jak už jsem tento týden psala, nic proti vegetariánům nemám. Obzvláště proti těm, kteří nejí maso z nějakého inteligentního důvodu, např. jim nechutná, nebo se nechtějí podílet na zabíjení zvířátek apod. A hlavně, pokud nepřesvědčují okolí o své pravdě a nepředkládají často úplně stupidní argumenty.


Jedním z nejstupidnějších je ten, o krmení zvířátek jakýmsi chemickým sajrajtem. Za prvé to není tak úplně pravda. Neznám situaci v chovu drůbeže, ale u prasat a skotu se dává přednost krmivu přírodnímu, především z vlastní produkce farmy. Je to i celkem logické, protože je to levnější, než jakákoliv kupovaná chemie.

Navíc se dnes dává přednost "hubeným" zvířátkům. Ano, slyšíte dobře. Zatímco za našich babiček se chovala třímetráková sádelnatá prasata, dnes je to nemyslitelné. Jatečné prasátko nesmí přesáhnout hmotnost 100 kg. Tedy může, ale výkupní cena je pak nižší (právě kvůli vyššímu obsahu tuku) a když k tomu připočtete i to, že sežralo o něco více než mělo, tak je to pro zemědělce opět neekonomické. Podobné hmotnostní limity a penalizace za překročení se uplatňuje i u hovězího dobytka.

Pokud je u drůbeže situace jiná, ostatně vegetariáni poukazují hlavně na nebohá, hormony krmená, kuřata, tak nechápu proč si zrovna kuřecí maso volí jako občasný prohřešek.

Podle vegetariánů se tedy zvířátka vykrmují především chemií. Tím pádem je jejich maso velmi nezdravé Zatímco rostlinky jsou ryze přírodní, bez přidané chemie a tudíž velmi zdravé. Zkusme se tedy podívat, jak to s tou chemií u rostlinek je ve skutečnosti. Koupili jste si někdy balíček nějakých semínek? Ne, zkuste to někdy! Možná vás překvapí, že téměř všechna prodávaná semínka mají nepřirozené barvy (růžové, modrozelené). Způsobuje to chemické ošetření proti houbovitým chorobám rostlin - moření. S vyjímkou bio-produktů jsou všechny potraviny rostlinného původu u nás pěstovány z mořeného semene. Rovněž půda do níž se sejou je chemicky ošetřena proti škůdcům a obohacena hnojivem, z velké části také chemickým. Během vegetace jsou rostlinky několikrát postříkány chemií proti různým plísním nebo škůdcům. Některé rostliny (zejména ty, jejichž plodem jsou nějaké lusky) jsou těsně před dozráním ošetřeny jakýmsi "lepidlem", které má zabránit puknutí uzrálého plodu a následnému vypadení semen.

Nechci tady tvrdit, že zvířátka se s chemií nepotkají. Je to jako u všeho. I zvířátka se očkují a odčervují. Občas jsou nemocná a dostanou nějaké medikamenty. Strava, zvláště mláďatům, je obohacována vitamíny... Někdy je skutečně nutné z nějakého důvodu přistoupit na umělou stravu - granule, nebo alespoň zvolit kompromis a nějakou variatnu půl-napůl.

Chemie je však dnes nedílnou součástí produkce potravin jak rostlinného, tak živočišného původu. Nám nezbývá nic jiného, než věřit odborníkům, že dávky chemických látek jsou pro lidský organismus neškodné a ochranné lhůty dostačné.

(k tématu týdne: Vegetariánství)
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Malkiel Malkiel | Web | 14. března 2011 v 2:35 | Reagovat

Výborně napsáno. V rostlinné výrobě se používá nesrovnatelně více chemie. A nechce se mi věřit, že by všichni vegetariáni kupovali jen biozeleninu. Otázkou je, nakolik ta prodávaná biozelenina je skutečně bio. Možná je bio pěstovaná, ale osivo je chemicky upravováno, jak píšeš. Kdyby měl nějaký zemědělec skutečně pěstovat plodiny bez jakékoliv chemie, tak by na tom prodělal kahoty. To si můžou dovolit nanejvýš Harekrišňáci, ale mouku z chemicky pěstovaného obilí stejně musí kupovat.
Z některých vegetariánů čiší čirý fanatismus. Už mně ani nebaví číst ty účelové bláboly o délce střev, o hnití masa ve střevech, o zubech a podobně. Jako kdyby zelenina nehnila.

2 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 14. března 2011 v 3:56 | Reagovat

Myslím, že býti býložravcem by se mi nelíbilo. Takový králík. Sežere trávu, natraví, vyloučí a lejno opět pozře, aby z něho dostal živiny. Fuj.

Jinak k článku - ono nejlepší je nevědět a pochutnat si. :-D

3 karinga karinga | Web | 14. března 2011 v 7:55 | Reagovat

Máš pravdu:) tohle bych vyvěsila do obchodu se zdravou výživou :-D nejlepší je první odstavec :) klidně ať si papaj semínka, ale taky ať to necpou ostatním :)

4 signoraa signoraa | Web | 14. března 2011 v 8:48 | Reagovat

Báječně napsané. S chemizací máš stoprocentní pravdu. Semínka rostlin jsou opravdu mořená. Já sama experimentuju a semínka si, konkrétně u rajčat, vybírám z přezráleho plodu. Z těch pak pěstuju nové rostliny. Ale zem stejně musím před výsadbou chemicky ošetřit, abych předešla plísním a houbovým chorobám. Věřím, stejně jako ty, že ochranná lhůta je dost dlouhá na to, abych nepěstovala "jedy".
Bohužel se bez chemie už dnes neobejdeme, ale čím míň jí bude, tím líp. A o bio potravinách mám pochyby. :-)

5 Moniska Moniska | Web | 14. března 2011 v 9:47 | Reagovat

Ale třeba se zabíjejí ta zvířata a většinou i chovají v hrozných podmínkách, jsou vystresovaná apod. a to má také dopad na jejich zdravý.
Jednu takovou farmu prasat jsem viděla, zvířata musela ležet na vlastních výkalech a nemohla se ani pořádně otočit.

6 Moniska Moniska | Web | 14. března 2011 v 9:48 | Reagovat

[2]: To nedělají králíci pořád ale párkrát za život.

7 Kerria Kerria | Web | 14. března 2011 v 10:05 | Reagovat

[5]: Já také a nejen jednu. Ale také jsem viděla farmy, kde to tak není. A podle mě rozumný hospodář takhle nehospodaří, protože se mu tím produkce zbytečně prodražuje. Zvířátka ve špatných podmínkách hůře přibývají na váze a více trpí nemocemi.

Extrémy jsou všude. Kdybys všechno posuzovala podle toho, co vidíš v televizi, tak tu nejsou žádní normální lidi: jen samej vraždící maniak, rodiče týrají děti a chovatelé zvířátka, a jak někdo najde pilu, hned jde pokácet první strom co uvidí. :-D

8 Edith Holá Edith Holá | E-mail | Web | 14. března 2011 v 10:21 | Reagovat

Ještě Tě přidám do žebříčku. :-D

9 lenny lenny | Web | 14. března 2011 v 10:46 | Reagovat

Jaká vlastní produkce farmy? To je situace možná na malých farmičkách, ale ne ve velkovýkrmnách. V EU jsou chemické sajrajty skutečně jako krmivo víceméně zakázané, krmí se rostlinama (ano, těma chemicky hnojenýma rostlinama, a hádej co je horší... většina jedů se totiž v tělech zvířat ukládá a koncentruje, takže největší koncentrace škodlivin je v tělech masožravých zvířat, ryb...). Nevím, kolik procent vegetariánů argumentuje zrovna takhle (možná nějaké ty malé holčičky na blogu.cz). Většina má úplně jiné důvody než vyhýbání se chemii, chemii se vyhýbají fandové bioproduktů, a to je o něčem úplně jiném než o vegetariánství (protože máme i bio/nechemické maso, klobásky, vejce atd.) Třeba jim vadí kruté životní podmínky ve velkochovech, nebo nemoci, které ohrožují masožrouty. Jo a... ne, většina semínek není mořených, je to tak půl na půl, dají se v pohodě kupovat nemořená...

10 lenny lenny | Web | 14. března 2011 v 10:53 | Reagovat

[1]: na Malkiela nejde nereagovat... Bio je bio, od toho tu máme kontroly atd. Mě tohle už fakt vytáčí, pořád někde číst "kdo ví jak to dělají, potají to práškují, to přece jinak nejde..." Jde. Šlo to až do 20. století a pořád to jde. Jenom to chce víc námahy, plevel se pleje ručně místo aby se stříkal, část produkce prostě zhnije, s tím se musí počítat... Ne, semínka taky nesmí být chemicky ošetřená. A proč by si Harékršňáci museli kupovat nebiomouku, tomu vůbec nerozumím. Zaprvé mají vlastní bioprodukci, za druhé biomouka je k dostání v každém supermarketu. Mě tyhle bláboly taky unavují, protože každej den přijedu z naší biofarmy, kde to vidím a dělám, a pak si přečtu že jsem vlastně celej den neplela, ale jenom čekala, až se nikdo nebude dívat, abych tam mohla nasypat chemii, neasi...

11 Kerria Kerria | Web | 14. března 2011 v 11:13 | Reagovat

[9]: Lenny, za prvé netuším, co si někteří představují pod pojmem velkovýkrmna nebo velkochov. Za svůj život jsem neviděla žádnou velkovýkrmnu, kde by prasata a skot žily v těch hrozných podmínkách, jak vegetariáni uvádějí. Takové podmínky jsou výsadou spíš těch menších farem, kde si nějaký amatér zkouší jestli náhodou zemědělstvím nelze bezpracně zbohatnout.
A nějak nechápu ten zřejmě evidentní rozdíl mezi tím, jestli někdo sní maso kontaminované jedy z rostlinek nebo když ty jedovaté rostlinky sní člověk sám.
Ano, máš samozřejmě pravdu, že si můžeš koupit i nemořená semínka, bohužel velkopěstitelci je nepoužívají.

12 Gandelion Gandelion | Web | 14. března 2011 v 13:24 | Reagovat

[5]: Za dob studií zemědělství jsem prošla pár velkochovů jak krav, tak prasat, a rozhodně se tam nikdo ve výkalech neválel.
Uznávám, že kráva, která má možnost celý den pobíhat někde po louce se asi má líp, než kráva zavřená v kravíně, ale ani ta kráva v kravíně rozhodně neživoří.
A na talíři už je to mě osobně jedno :-D

13 tasakernetia tasakernetia | Web | 14. března 2011 v 23:11 | Reagovat

" Zatímco rostlinky jsou ryze přírodní, bez přidané chemie a tudíž velmi zdravé. " :-D to mě pobavilo, ano, ano, takhle to asi vidí :-D

14 Monica Otmili Monica Otmili | Web | 16. března 2011 v 18:20 | Reagovat

Chemii máme všude, třeba takový aspartam je i v tom, kde nejsou žádná umělá sladidla. takže argument na chemii vážně neberu.Často se setkáme taky s ohrazováním se proti týrání zvířat ve velkochovech v malých klecích. Ale dokud to lidi budou jíst, tu a tam něco takového najdeme. a když to lidí jest nebudou, tak zvířata umřou tak či tak zvytečně. JAk píšeš, pochopím, když to někomu nechutná, ale nikdy jsem o někom takóvémm, komu nechutná všechno živočišné, neslyšela.

15 Vendy Vendy | Web | 17. března 2011 v 12:17 | Reagovat

No, myslím, že nějaké hormonální sajrajty do výživy přidávají. Nevím ovšem, v jakém množství. Ale jestil si vegetariáni myslí, že když pokrytecky nebudou jíst maso, že se zvířata nebudou zabíjet, tak se mýlí.
A navíc, kdyby všichni byli vegetariány, musely by se zvířata vyzabíjet, protože by spásly všechny traviny a byliny a vznikl by hladomor.
Možná by vegetariáni byli tak outlocitní, že by kvůli zvířatům obětovali své vzácné života.
Ale, spíš ne.
(U vegetariánů bych pochopila argument, že jim maso prostě nechutná. Když mi něco nechutná, tak to nejím, jasně. Ale argumenty typu - nejím maso mrtvých zvířat - jsou k smíchu. To mám jíst maso živých zvířat?)
Biopotravinám věřím spíš tak napůl, ale úplně zdravé asi není nic, protože zem už je zamořena chemikáliemi, voda je zamořena chemikáliemi a vzduch totéž.
Teď ještě dostaneme nechtěný dar z Japonska (i když oni jsou nedobrovolní obdarovaní a věru o takový dar taky nestojí. Myslím tím radiaci.)
Ale zpět k biopotravinám - fakt je, že když si utrhnu v létě rajče ze zahrádky, má úplně jinou chuť a vůni než rajčata kupovaná mimo sezónu v marketech.

16 Johnny_Cmoud Johnny_Cmoud | 20. března 2011 v 21:51 | Reagovat

Pokud vím, ony pesticidy a nežádoucí látky se v tělech zvířat shromažďují, ale to jsem četl, zas tak se o to nezajímám. Vegetarián jsem spíš z etických a ekonomických důvodů... Další věcí je, že vegetariáni jsou často proti pesticidům v zelenině, takže Vaše argumentace taky není zrovna košer.
Každý člověk si může snadno spočíst, že jen pro potřeby 10 milionů obyvatel ČR se ročně musí zabít minimálně 100 milionů zvířat. Představa, že tato zvířata popravována na běžícím pásu dostávají granule a v případě nemoci medicínku, mě velmi pobavila.
Nevím, proč se této myšlence omezení masa tak bráníte, ono opravdu není nic hrozného uvařit si místo masa něco jiného, těch jídel je sposuta a spoustu úžasných jídel velkokonzumenti masa vůbec neznají, škoda...
Málo masojedlíků je ochotno si argumety pro vegetariánství aspoň vyslechnout, radši se navzájem plácají po ramenou pseudoargumenty... Nebo jste ochotni svůj názor změnit, pokud bude důvod?

17 Kerria Kerria | Web | 20. března 2011 v 23:04 | Reagovat

[16]: A málo vegetariánů je ochotných si přečíst nějaké naše předpisy týkající se produkce masa. Místo toho na svých blozích pouští přihlouplá videa a papouškují svoji propagandu o týrání zvířat ve velkochovech a jejich krmení převážně chemií.

Někteří vegetariáni by vzhledem ke své argumentaci měli přehodnotit svůj jídelníček. Místo mléka a vajec by měli spíš začít konzumovat hovězí maso, protože, masný skot jsou právě ta šťastná zvířátka chovaná pěkně na pastvinnách.

18 e-listicka e-listicka | E-mail | Web | 3. září 2011 v 18:18 | Reagovat

ta argumentace opravdu není košér. Důvodů k vegetariánství je mnohem, mnohem víc než jen "je mi líto těch vzířátek" - od etických, chu'tových, ekonimockých, zdarvotních až po náboženské. Téměř by se dalo říct, že co vegetrián, to jiný důvod. S čím je spíše problém je rozlišení toho, kdo je vegetarián, protože mu to opravdu vyhovuje(ať už z jakýchkoliv výše jmenovaných důvodů) a kdo proto, že "jeho kamarád/ka je taky, tak já taky"...Jinak řečeno -  kdo se problematice opravdu věnoval a kdo se jen momentálně nadchl k papouškování jakýchsi argumentů. Já osobně upřednostňuji vegetariánství, ale maso nikomu neberu - každý svého život strůjce a respektuji názor jiných. Co mi ale nikdo nevyvrátí je to, že maso je nutné každý den - to už je skoro proti lidské přirozenosti, protože dříve tomut ak nikdy nebylo, to až od dob velkochovů a megamarketů. Stačí, když si člověk promluví s vlastními prarodiči a zjistí, že skladba jídelníčku se poměrně změnila a vegetariánství má možná k původní skladbě potravy blíž, než dnešní standartní strava(neříkám, že je stejné!). S tím plus s celkovou změnou života pak souvisí mnoho civilizačních chorob, které jsou dnes častější než dříve bývali(např. rakovina tlsutého střeva, ischemické choroby srdeční - zvláště proti těmto jsou vegetriáni prokazatelně odolnější - dokázáno již i vědecky, stačí chvíli googlit...). Co mi ovšem orpavdu vadí, je netolerance většiny vůči vegetariánům. To, že lidé většinou netuší, čím vším se mohou vegetariáni živit, to dejme tomu chápu. Ovšem poslouchat denodenně urážky, poznámky apod....To také není příjemné(mimochodem je to asi stejně nepříjemné jako zmíněné "vnucování vegetariánství"...akorát z "druhé strany barkády"). Jinak k zemědělstí - hormony se používají, používají se i enpřirozená krmiva(např. masokostní moučka právě pro hovězí dobytek, nechvalně rposlavená během éry nemoci šílených krav - ta pocházela právě z nepřirozeného krmiva), podstatně rozdílné jsou i prostorové kvóty(přesná čísla si nepamatuji, ale řádově pro drůbež: konvenční zemědělství - asi 15 slepic na metr, bio - asi 6 slepic na metr+povinně volný venkovní výběh)...a takto by se dalo hovořit dlouho. Mimochodem - podkladem pro mé argumenty nejsou "jakási záhadná videa odkudksi", ale český zákon - zrovna na téma biopotraviny píšu seminární rpáci...

19 Kerria Kerria | Web | 3. září 2011 v 18:54 | Reagovat

[18]: Děkuji za zajímavý komentář. Pracovala jsem několik let v zemědělství jako účetní ŽV a tak vím čím a jak jsme krmili. Ale neznám situaci v chovu drůbeže.

Mimochodem, proč si vegetariáni myslí, že nevegetariáni jedí maso každý den?

20 e-listicka e-listicka | E-mail | Web | 3. září 2011 v 22:21 | Reagovat

Neříkám, že se takto chovají ve všech velkochovech, ale říkám, že mají tu možnost.

Jinak vím, že všeichni envegetariáni maso každý den nejedí, ovšem minimálně ve svém okolí mám drtivou většinu těch, tekří si hlavní chod bezmasa vůbec nedovedou představit, případně si jej představují jen jako smažený sýr s hranolkama. Ostatně - jiným způsobem si nedovedu ani vysvětlit obvyklé dotazy "a co jako jíš?"...kdyby drtivá většina obyvatel po většinu času vařila bezmasa(či alespoň by tak vařila podstatnou část týdne), jsitě by také znala nepřeberné množství bezmasých receptů.... ;)

21 Alena Alena | 18. září 2011 v 10:46 | Reagovat

Prosím, příště než se pustíš do psaní o tématu, kterému nerozumíš, přečti si k tomu něco, protože šířit tohle po internetu, to je zkrátka příšernost a navíc, je to snadno vyhledatelné googlem při hesle Vegetariánství, zkrátka hrůza.

22 Kerria Kerria | Web | 18. září 2011 v 11:14 | Reagovat

[21]: Milá zlatá Alenko, ty si přečti i něco z druhé strany a udělej si vlastní názor. Já vím o vegetariánství poměrně dost, stejně jako o chovu zvířat. A krom toho, bych ráda věděla, co v mém článku vidíš za příšernost. V jaké věci se mnou nesouhlasíš? Můžeme diskutovat.

23 uvv uvv | 24. března 2012 v 9:43 | Reagovat

Nevím, jak jinak to mám napsat, ale ty seš fakt kráva. To je prostě úchylka na maso. Jak můžeš napsat, že proti vegetariánům nic nemáš, myslím, že máš hodně. Jak můžeš napsat (Občas jsou nemocná a dostanou nějaké medikamenty). To je prostě propagace jak prase, medikamenty nedostávají občas, ale pravidelně antibiotika. S těch podmínek by onemocnělo každý zvíře. Tak dobrou chuť. A taky tam píšeš, jak přesvědčujeme okolí o své pravdě a co děláš ty. Mně by zajímalo když jste tady takový masožravci, jak byste si holýma rukama ulovili třeba zajíce a sežrali syrového. Jako to dělají masožravci. Takže, lovu zdar!

24 Kerria Kerria | Web | 25. března 2012 v 13:13 | Reagovat

[23]: To se chováš jako hulvát ke každému s jiným názorem?
Napsala jsem svůj názor na jeden argument, který mě doslova nadzvedává ze židle. Napsala jsem to na základě vlastních zkušeností z praxe. Na základě čeho argumentuješ ty? Jo, promiň, ty vlastně neargumentuješ, jen hloupě napadáš moji osobu.
Mimochodem i syrové maso se dá konzumovat syrové, jen jsme si odvykli. Ale třebas takoví japonci jedí syrové ryby dodnes. Pravda, zajíc se holýma rukama loví blbě, ale třebas taková kráva nebo kůň holýma rukama není problém - přečti si Lovce mamutů. ;-)

25 uvv uvv | 26. března 2012 v 23:57 | Reagovat

Ten jeden argument sem teda napiš. Ten by mě zajímal, když tě tak nadzvedl. A ta tvoje zkušenost by mně taky zajímala. A jako hulvát se fakt nechovám ke každýmu. Ale se podívej jak se všichni chováte, proč nás pořád pomlouváte, že budem nemocný, že je to divný atd. atd. Jednou se člověk zmíní, že nejí maso a ostatní jsou hned strašně chytrý. Pochybuju, že by nákej vegetarián každýmu masožravci říkal ať přestane jíst maso. Já mám na to jinej názor než ty, ale aspoň je nikomu necpu. Vám to nedochází, ale je to už jak rasismus. A proč tady teda píšeš, že se ty zvířata nekrmí chemickejma sajrajtama a antibiotika jsou podle tebe co a jestli koukáš na správy, tak sis určitě všimla jak říkaj, že tohle maso je nakažený a jindy zase tohle. Ale jinak celkově je to strašně zdraví, že jo. A ty myslíš, že by sis svejma zubama sama rozkousala třeba stehno od krávy. Jakto, že třeba šimpanz, náš nejbližší příbuzný nejí maso nebo sem ještě neslyšel, že by si dal kuřecí. Už i z hlediska anatomie je člověk bíložravec, jak si bys třeba stejma nechtama rozervala tělo zvířete.

26 Kerria Kerria | Web | 27. března 2012 v 9:49 | Reagovat

[25]: uvv, četla jsi vůbec článek, který komentuješ? Zřejmě ne. Nepomlouvám nikoho, že bude ze zeleniny nemocný, ani se nedivím, co vlastně jí. Už v prvním odstavci jsem napsala, že chápu nějaké "rozumné" důvody vegetariánů. Řeči o tom, že zelenina není chemicky znečištěná, kdežto maso ano, není rozumný důvod ani argument, protože to není pravda.
Moje zkušenost je z mnoha let praxe v zemědělství jako účetní. Vím čím a jak jsme krmili, vím kolik (málo) se objednávalo hotového krmiva a pro jaká zvířata a vím taky kolik se objednávalo "medikovaného" krmiva (velmi zřídka, obvykle v množství na 1-2 týdny). Stejně tak vím, čím a jak jsme hnojili, postřikovali a ošetřovali plodiny na polích. Věř tomu, že luskoviny jsou skutečně před dozráním postříkány "lepidlem", které lusky slepí a zabrání vypadávání semen. A teď si běž s chutí zakousnout nějakou dobrůtku z takto ošetřené sóji.

Občas je v obchodech špatný maso, občas zelenina. Jako u všeho. Ano, občas se nějakým zvířátkům dávají antibiotika - ty je snad taky bereš, když seš nemocná, nebo ne? A občas se nějaká zelenina dopuje dusičnany a fosfáty. Nevidím tedy jediný rozumný důvod, proč se kvůli tomu do sebe navzájem navážet.

Svoje názory nikomu necpu. Nepíšu je na žádný portál nebo časopis o výživě. Tohle je můj soukromý blog, na kterém jsi ty "na návštěvě". ;-)

27 uvv uvv | 27. března 2012 v 13:09 | Reagovat

Já myslel masožravce všeobecně. Ne, jen tebe, ale většina takový prostě jsou. Myslím, že to asi nemá cenu si takhle vyměňovat názory. A podle toho co jsem tady viděl je to i zbytečný. Myslím toho králíka. Podle mně napsat (v kuchyni má už připravenou krásnou vyhřívanou "králičárnu") je prostě ubohý. Ty to vidíš jinak, když si z toho děláš srandu. Já nepochopím tebe a ty zas mně. Na tom se možná shodneme.

28 Kerria Kerria | Web | 27. března 2012 v 14:26 | Reagovat

A většina vegetariánů jsou úplně stejný, mluví zase špatně  o nás a za "jiný" názor jsou na nás sprostí. ;-)

29 Jana Jana | 28. března 2012 v 10:11 | Reagovat

Osobně neznám jediného vegetariána (a že jich znám hodně), který by přestal jíst maso "jen" kvůli chemii. Když nechcete chemii, přejdete na bio (potraviny bez chemie) a ne na veg. stravu. To nemá logiku. ... Jinak autor(ka) má očividně zkušenost jen s chovem v menších (českých) farmách. Když už hodlá soudit a psát článek, doporučila bych jí (pro příště), zjistit si o tématu pár informací (např. o velkochovech, z kterých pochází 99% masných výrobků). Takový jednostranný pohled na věc je velmi zavádějící, až manipulativní.

30 Klára Klára | 28. března 2012 v 10:24 | Reagovat

Naprosto souhlasím s Janou... Je škoda, že se autorka ani nesnažila o tématu zjistit něco více a podívala se na to pouze velice zúženým úhlem pohledu. Chytrý čtenář to pochopí, hlupák bude s mastnou pusou plesat :D. Autorka se tímto postavila do stejné situace jakou tu popisuje, tj stupidní argmentace. Jen tak na okraj, znám mnoho vegetariánů, ale žádného co by argumentoval chemií. Divné :)

31 Klára Klára | 28. března 2012 v 11:17 | Reagovat

[28]: Kerria a víš proč o vás špatně mluví? Já ti to povím, dle tvých příspěvků budu muset, sama by si na to těžko přišla.. :D Protože jim žerete kamarády!

32 Kerria Kerria | Web | 28. března 2012 v 20:10 | Reagovat

[30]: Já znám taky spoustu lidí, ale žádného, který by říkal na adresu vegetariánů něco z toho, co tu píše uvv. Takže podle stejné logiky nejspíš nejsou, že?
Možná se nestali vegetariány kvůli chemii v mase, ale až příliš často o té chemii mluví. K tomuto článku mě inspirovala nějaká internetová diskuze právě na téma vegetariánství. "Zvířátka krmená chemií" tam od vegetariánů zaznívala snad nejčastěji.

[29]: Mám zkušenost z průměrného zemědělského podniku, jaké jsou ve většině okolních vesnic. Nevím, co si kdo představuje pod pojmem velkochov. Kolik kusů zvířat to je?
Pokud máš na mysli především zahraniční producenty, tak zase neodpovídá to procento, neboť podle posledních zpráv bylo donedávna ČR víceméně soběstačné co se producke potravin včetně masa týká. To by znamenalo, že většina masa na trhu pocházela z našich českých chovů. V současné době klesla potravinová soběstačnost ČR na 70%, takže stále ještě to má dost daleko do oněch 99%.

33 Kerria Kerria | Web | 28. března 2012 v 20:14 | Reagovat

[31]: Opět mi potvrzuješ, že co vegetarián, to hulvát. Pak se nemůžeš divit, že vás většinová společnost nemá ráda. Sotva dojde na nějakou výměru názorů tak začnete ostatní urážet a používat pejorativa. To neumíte argumetovat v mezích slušnosti?

34 Jana Jana | 28. března 2012 v 23:50 | Reagovat

Tak pro začátek - netykáme si. Děkuji. ... Jak vypadá takový konvenční velkochov Vám tu popisovat nebudu, všude je informací dost. Stačí jen chtít vidět i tu druhou stránku věci. Ale mohu Vás ujistit, že spíš než o počtu držených zvířat, je to o filozofii takového konvenčního velkoproducenta - maximální výtěžek za minimální náklady. ... Ta procenta Vám začnou sedět hned, jakmile si uvědomíte, co je to masný výrobek (nejen čisté řeznické maso, ale i všechny výrobky z něj a vše, do čeho se přidává (i jako druhotná složka)) a že i u nás najdete konvenční velkochovy (nejen v zahraničí). ... Navíc nevím, co to má být "donedávna" a "víceméně" (na takové nicneříkající informace se nedá reagovat), ale vím, jak je to teď.

35 petr petr | 13. června 2015 v 13:51 | Reagovat

Naprostý souhlas!!

36 Kritika sebestřední pindy Kritika sebestřední pindy | 11. září 2015 v 22:46 | Reagovat

sebestřední pindo 8-O  8-O

37 lenka lenka | E-mail | 10. května 2016 v 23:13 | Reagovat

ono se lépe reaguje,když mi jde jen o moje paňděro a hůře když mi jde o život zvířete!!!!!

[33]:

38 lenka lenka | E-mail | 10. května 2016 v 23:23 | Reagovat

vegetariáni a vegani nikomu nic nevnucují,snaží se spíše o osvětu...pokud se vyrovnáte s tím,že pojídáte mrtvoly a to i miminek a pokud si myslíte,že jíte zdravé maso od vystresovaných a týraných zvířat,tak nechápu proč čtete a reagujete na vegetariánské a veganské příspěvky?!Žijte si ve svém sobeckém životě a nenapadejte slušné lidi!

39 Lakshmi1986 Lakshmi1986 | 8. července 2016 v 14:21 | Reagovat

Obdivuji fantazii autorky, ale většina z toho co píše je jenom zbožné přání. Všem zvířatům, které jsou chovány na maso jsou dnes do krmení přimíchávána ATB (antibiotila-pro ty kdo neví) a steroidní hormony-to jsou ty dobrůtky, které můžou za to, že sedmiletým holčičkám rostou prsa a sedmiletým chlapečkům roste knír...někdy též obráceně..účinky hormonů mají široký  záběr..tak to dopadá když si člověk zahrává s tím co mu nepřísluší..není to tak dlouho co nějaký filuta vymyslel, že bude dávat býložravcům jíst masokostní moučku (velice ekonomické)...výsledek?..nemoc šílených krav..a proč si myslíte, že lidem neúčinkují běžná antibiotika na běžná bakteriální onemocnění?..protože každý kdo jí maso sní tolik antibiotik, že si vytvoří resistenci..a lékaři píší silnější a ještě silnější širokospektrá antibiotika a farmacie a další nenažrané lobby si mastí kapsu a čím víc nemocí lidé mají tím víc svinstev oni produkují, zkrátka nabídka a poptávka, uzavřený kruh..já jsem vegetariánka, respektuji to, že jiní lidé jedí maso, nikdy jsem nikoho násilně nepřesvědčovala o tom, aby to nedělal..ale nemám ráda když se někdo snaží alibistickými a líbivými řečmi přesvědčovat okolí (a nejspíš i sám sebe), že jíst maso je zdravé..konzumace masa a masných výrobků je z 90% příčinnou rakoviny tlustého střeva (to je v současnosti informace potvrzená WHO)a maso, které dnes kupujete se rozhodně nedá nazvat zdravým.. :-!

40 Iva Iva | 31. srpna 2016 v 22:55 | Reagovat

Slečna autorka očividně nevi o cem mluví, doporucovala bych ji nejdriv si o tom neco přečíst, mrknout na videa atd a pak dělat chytrou, upřímně bych vás za takové nesmysly co tu píšete nejraději profackovala at se proberete. Ale každy svého stesti strůjcem, chytrý člověk vi co je maso za hnus a jen sebestredni a hloupý lidé prehlizeji vsechno to zlo co se kolem masneho prumyslu děje. Jsem vegetariankou temer od narozeni a vegankou několik let moje zdraví a postavu mi muze každy závidět :-D nechodim k doktorum a nikdy jsem nebyla v nemocnici, zajímavé ze? A proc asi? a jeste otazecka slečno či paní autorko, ukažte mi prosim kde najdu růžová a modra semínka :-? :-D  to je asi naka novinka ve světe ..

41 Myš Myš | E-mail | 28. září 2016 v 12:39 | Reagovat

Díky za inteligentní názor, prolhané vegepropagandy už bylo až moc.
A to jsi ještě nezabrousila mimo území ČR. Proč není veganům blbé kupovat exotické ovoce, kvůli kterému se v zemích 3. světa ničí pralesy, vraždí zvířata, nebo se prodávají na černém trhu, až skončí u nějakého dementa jako "mazlíci" anebo rovnou v laboratoři na pokusy? Proč vegani předstírají, že neexistuje žádný transport tohoto exotického ovoce přes půl světa, během kterého se vyprodukuje úplně zbytečně množství skleníkovách plynů a jedů do vzduchu? Nehledě na to, že pro Evropana není přirozenou potravou banán, ale např. jabko.
Proč vegani neberou v úvahu, že chlévská mrva je jediné kvalitní přírodné hnojivo?
Proč zamlčují, že při obdělávání půdy (tj. pěstování jejich vegejídla) se pozabíjí obrovské množství malých půdních tvorů a že kombajny zabíjí srnečky a zajíčky? To jim jako nevadí?
A cpát se léky a doplňky stravy, které jsou testované na zvířatech, jim taky nevadí?
Jejich prolhané weby se statistikami vycucanými z prstu a tabulkami dokazujícími, že člověk je býložravec (hahaha!) vypadají pro každého člověka, který ví něco o anatomii a biologii různých druhů, jako špatný vtip. Oni prostě spoléhají na to, že běžný člověk nemá takové znalosti, aby ty chyby (určitě většinou úmyslné) viděl.
Navíc veganství původně vzniklo jako odnož misantropismu, tj. "filozofického" směru, který je ve své podstatě nenávistný k člověku, takže hledá jakékoliv lidské chyby a rochní se v nich. Jednou z nich mělo být i špatné chování ke zvířatům. Jenom je vtipné, že vegani k tomu špatnému chování sami přispívají mnohem víc, než ekologicky uvědomnělý všežravec, který kupuje lokální potraviny od farmářů a drobných chovatelů, které na rozdíl od exotických vegejídel neputují přes půlku světa a nevznikají v nekontrolovatelných zaostalých oblastech plných korupce a mafiánských praktik. A jak může misantropický vegan hlásat něco o míru, když jeho životní styl je vlastně postaven na nenávisti?

42 Kerria Kerria | 14. října 2016 v 12:55 | Reagovat

[39]: Děkuji za zajímavý názor. Zajímalo by mě, jak ty ATB dostanou do produktů své vlastní rostlinné výroby. Ta totiž činí 95% krmiva pro chovaná zvířata u nás v ČR. Kupovat nějaké hotové krmivo je dražší. Navíc, co by dělali zemědělci s obilím, které z nějakého důvodu kvalitou neodpovídá standartům potravinářského průmyslu?

A na závěr. Mě skutečně nezajímají žádné argumenty. 90 % jídelníčku naší rodiny tvoří doma vyprodukované potraviny. Neobsahují ani ATB, ani kostní moučku, ani chemická hnojiva a postřiky. Tak mi teď řekněte jediný inteligentí důvod, proč bych to maso jíst neměla.

43 Kerria Kerria | 14. října 2016 v 13:01 | Reagovat

[40]: Masný průmysl není jediným způsobem, jak se k masu dostat. Takže mě skutečně argumenty o nějakém svinstvu v mase nemůžou přesvědčit o pravdě vegetariánů. Pokud nechci jíst svinstvo v mase, tak si můžu obstarat maso z malé farmy nebo od soukromého chovatele.
Na druhé straně, pokud jíte kupovanou zeleninu a ovoce, tak se svinstvu stejně nevyhnete. Tam vám nevadí?
Co je to za logiku?

44 Kerria Kerria | 14. října 2016 v 13:05 | Reagovat

[40]: A k těm barevným semínkům. Zahrádku předpokládám nemáte. Ale přesto si zkuste někdy koupit pytlík semínek nějaké zeleniny. Když takto vypadají semínka pro malé zahrádkáře, jak asi musí vypadat semínka pro velkopěstitele?

45 Kerria Kerria | 14. října 2016 v 13:11 | Reagovat

[41]: Děkuji za podporu. Mě vůbec nejde o nějakou propagandu, ať už pro nebo proti. Možná mají pravdu, ale já se nehodlám zdržovat ověřováním.

Většina těch argumentů mi opravdu přijde stupidních. Zatím mi nikdo nedokázal nevysvětlit, co je špatného na doma odchovaném králíkovi, živeném ničím neošetřenou trávou a senem z vlastní zahrádky. Až mi k tomuhle řekně někdo něco inteligentního, tak si ho ráda vyslechnu. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama